Piirakkamaakarin unelmapizza

Hip hei! Nyt löytyi pizzapohja, joka on kiva valmistaa. On nimittäin niin, että pizza on mielestäni jättihyvää, mutta meillä sitä kuitenkin valmistuu äärimmäisen harvoin, sillä en henkilökohtaisesti pidä pizzapohjan tekemisestä laisinkaan. Jotenkin nuo hiivaa sisältävät, kaulittavat taikinat vaan eivät ole minun juttuni. Ensin pitää stressata sen nousemista, sitten koittaa kaulita sitä sopivaksi. Äh. Ei minusta vaan halusta huolimatta ole pullantuoksuiseksi äidiksi.

Mutta nyt ovat asiat muuttuneet. Meilläkin saa pizzaa – ainakin niin kauan kuin tätä innostusta riittää. Innostuksen lähde on pizzan perunapohja, joka käveli vastaani Perinneruokaa Prkl -keittokirjaa lueskellessani – oiva kirja muuten, samannimisestä blogista puhumattakaan. Ohjeessa perunapohjan päälle oli rakennettu poronkäristystäyte, mutta minä peittelin pohjat kahdella erilaisella kasvistäytteellä sekä pulled porkilla. Osaan niistä keittelin vielä mainion tomaattikastikkeen, jota suosittelen myös kokeilemaan niin tällaiseen kuin ihan tavalliseenkin pizzaan. Tomaattikastikkeen reseptiin törmäsin Ruokasurffausta-blogissa.

Vielä perunapohjasta. Siitä tuli todella mehevä ja tähän mennessä kokeilemani täytteet ovat kaikki istuneet siihen mainiosti. Vaikka osa tällä tavoin valmistamistani pizzoista näytti hiukan kuivilta, ne eivät missään mielessä olleet sitä. Ja kuten sanottua, näitä pohjia oli mukava tehdä, vähän niin kuin piirakkapohjia ikään. Piirakkamaakari kiittää ideasta.

Perunainen pizzapohja

Pellillinen / useampia pienempiä

IMG_5733550 g puikulaperunoita
50 g voita
0,5 tl suolaa
1 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Keitä perunat kuorineen kypsiksi.
Kuori ja soseuta perunat ja lisää joukkoon pehmeä voi sekä suola.
Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja lisää perunoihin. Vaivaa, kunnes taikina ei enää tartu käsiin. Lisää tarvittaessa jauhoja.
Taputtele taikinasta leivinpaperin päälle pellille useampia pieniä pizzoja tai koko pellillinen.
Pistele pohjat haarukalla. Esipaista 200-asteisessa uunissa noin 15 min.
Täytettyäsi esipaistetut pohjat, paista pizzoja 225-asteisessa uunissa 10-15 min.

Tomaattikastike pizzalle kuin pizzalle

250 g tölkkitomaattia / tomaattimurskaa
1 rkl tomaattipyrettä
0,5 rkl ketsuppia
0,5 dl vettä
mustapippuria
0,25 tl suolaa
0,5 tl pizzamaustetta
1 valkosipulinkynsi
0,5 rkl balsamiviinietikkaa

Kaada kaikki ainekset kattilaan ja keittele 5 min.
Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi ja anna porista kevyesti vielä noin 30 min.

Mikäli tomaattikastike ei tunnu sopivan agendaan, mainio vaihtoehto on korvata se esimerkiksi ranskankermalla.

Huom! Kun täytät pizzoja, laita alimmaiseksi tomaattikastiketta tai jotakin sen korviketta, sitten juustoraastetta ja viimeiseksi päätäytteet. Näin täytteet eivät liiskaudu juustoraasteen alle ja pizza säilyy myös raikkaamman näköisenä.

3 vastausta artikkeliin “Piirakkamaakarin unelmapizza

Jätä kommentti