Jauhelihaa ja kukkakaalia, miltei sormia napsauttamalla

IMG_4741-1 - Versio 2Erilaiset kaalit ovat herkkua Kotikolossa kahdelle kolmesta. Minä ja Pikku-Kokki popsimme mielellämme keitettyä parsa- ja kukkakaalia ihan sellaisenaan, itse lisään tuohon kolmanneksi vielä ruusukaalin, joka ei ainakaan ensi yrittämällä näyttänyt sulattavan Pikku-Kokin sydäntä. Kaalikääryleet taas ovat yksi niitä arkiruokia, joista haaveilen useasti, mutta joita olen tehnyt tasan kerran itse. (Ja vielä sienistä, tuplanam!) No, nyt kun meitä syöjiä on ensi kerralla varmasti kaksi – mitä kaalikääryleistä pitämiseen tulee uskon vahvasti poikaamme  – saan ehkä vielä jokunen päivä taas aikaiseksi puuhastella noitakin.

Täysin kaalikääryleiden vastaisesti – no, niissäkin ”vaikeaa” on vain ja ainoastaan se kaalin keittäminen – nyt valmistui todella helppoa kaaliruokaa, mutta kuitenkin maukasta sellaista. Resepti jauheliha-kukkakaalivuokaan löytyi Perinneruokaa Prkl -blogista, jossa tämän loistavan arkiruoan kehuttiin valmistuvan käden käänteessä. Totta joka sana. On muuten tuo Perinneruokaa Prkl yksi tämän hetken blogisuosikkejani ja blogistin uutta kirjaakin olen ehtinyt jo hieman vilkaista, kuten kerroin taannoin voileipäkakkupalleroista turistessani. Palaan tähän tarkemmin ehdittyäni tutustua kirjaan vielä hiukan paremmin.

Jauhelihavuokaan tein sen muutoksen, että vaihdoin juustoraasteen raejuustoon, kun kuitenkin tein tämän ensisijaisesti Pikku-Kokkia ajatellen. Suolan jätin niin ikään pois ja osa kukkakaalista korvautui kesäkurpitsalla, joka sopi joukkoon oikein mainiosti.

Tällaisia sadepäivän terveisiä tällä kertaa, kohta taidetaankin käydä Pikku-Kokin kanssa lounaspöytään. Tämä on muuten oivallinen arkiruoka siinäkin mielessä, että se vaan paranee hiukan oltuaan eli kannattaa valmistaa suuri annos ja syödä useampaan otteeseen.

P.S. Jos nuo yllä mainitsemani kaalikääryleet alkoivat kiinnostaa, voi reseptin kurkistaa täältä.

Jauheliha-kukkakaalivuoka

6 annosta

IMG_46521 sipuli
400 g naudan jauhelihaa
2-3 valkosipulinkynttä
2 rkl tomaattipyreetä
3 tl timjamia
1 tl oreganoa
1 tl mustapippuria
(1,5 tl suolaa)
400 g tomaattimurskaa
800 g kukkakaalia (minä korvasin tästä noin 200 g kesäkurpitsalla)
100 g juustoraastetta / raejuustoa

Kuori ja silppua sipuli. Ruskista jauheliha pannulla ja lisää joukkoon sipuli. Kuullota hetki. Lisää hienonnettu valkosipuli ja tomaattipyree. Mausta timjamilla, oreganolla, mustapippurilla ja suolalla. Lisää lopuksi tomaattimurska ja anna hautua hetki.
Jauhelihakastikkeen hautuessa viipaloi kukkakaali (ja kesäkurpitsa) ohuiksi suikaleiksi ja nosta palat voideltuun uunivuokaan. Kaada päälle jauhelihakastike ja sekoita hieman. Paista 200 asteessa 30 min.
Ota vuoka pois uunista. Sekoita hiukan ja lisää päälle juustoraaste. Mikäli käytät raejuustoa, sekoita se joukkoon. Paista vielä noin 30-45 min. kunnes kukkakaali on kypsynyt.

Jätä kommentti