Uudet juhlat, uudet kakut; jauhoton suklaapiirakka

Ylioppilasjuhlien kakkukimara on nyt materiaalisesti historiaa, joskin makeita muistoja toki jäikin. Mielestäni onnistuin mainiosti, niin määrällisesti kuin makujenkin puolesta. Eniten kiitosta taisi kerätä turkinpippurinen juustokakku, joka vei voiton myös omasta mielestäni. Salmiakkia ja suklaata, mikäpäs sitä voittaisikaan.

Mutta juhlista juhliin, sopii minulle. Näinpä aloitinkin jo valmistautumaan seuraaviin kekkereihin – uskokaa tai älkää – Pikku-Kokin ensimmäisiin syntymäpäiväjuhliin, joista on tulossa tottahan toki sankarinsa arvoiset, siis parhaat. Tällä hetkellä sopivan avaralle pakastimellemme tämä tarkoittaa siis mitäpäs muutakaan kuin työteliäitä aikoja ja minulle paljon puuhaa niin keittiössä kuin reseptien metsästysmaillakin. Kivaa! Ja mikä parasta, ajatustyötä saa nyt tehdä pitkälti ulkona, kun kesä on tullut ainakin piipahtamaan ja tuleva sankarikin vaikuttaisi erittäin innostuneelta ulkoleikittelijältä.

Mutta lähdetäänpä liikkeelle aloittaen jauhottomasta suklaapiirakasta ja huolehtien näin, että juhlien mahdolliset gluteenitonta ruokavaliota noudattavat vieraat tulevat niin ikään huomioiduiksi. Resepti löytyi yhdestä viimeaikaisista leivontakirjasuosikeistani, Emman makeat piirakat.

IMG_2941Virallisen yksilön ohessa leipomani maistiaispiirakan perusteella tämä tuotos oli oikein mallikas ja tyynnyttää varmasti suuremmankin suklaahimon. Jos haluaa hifistellä, voi rinnalla tarjota vaikkapa kermavaahtoa, mutta mielestäni tämä menee vallan hyvin näinkin. Ainakaan meidän kakkubuffeessamme ei tälle suklaisuudelle tulla näkemään omaa erityiskumppania. Halukkaat voivat toki koristella piirakan Emman tapaan tomusokerilla.

Jee, tästä se taas lähtee, operaatio KakkujaKakkuja!

Jauhoton suklaapiirakka

12 annosta

IMG_2934150 g voita
200 g tummaa suklaata (noin 50% kaakaota)
2 dl sokeria
1 dl kaakaojauhetta
1 tl espressojauhetta
1 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
4 kananmunaa

(Koristelu:
tomusokeria)

Voitele kevyesti noin 25 cm kokoinen piirakkavuoka. Rypistä vuokaa suurempi pala leivinpaperia ja aseta se vuokaan.
Sulata voi ja suklaa kulhossa mikrossa tai kattilassa. Lisää sokeri hyvin sekoittaen. Lisää kaakaojauhe, espressojauhe, vaniljasokeri ja suola. Riko lopuksi kananmunat joukkoon ja sekoita taikina tasaiseksi.
Paista piirakkaa 175-asteisen uunin keskitasolla 23 min. Keskusta saa jäädä kunnolla taikinaiseksi.
(Koristele hieman jäähtynyt piirakka asettamalla pala pitsiä piirakan päälle ja siivilöimällä tomusokeria pitsin päälle. Nosta pitsi varovasti pois.)
Tarjoile piirakka hieman lämpimänä tai jääkaappikylmänä.

Jätä kommentti