Broileri-kasvisgumboa pienille ja isoille kokki-ihmisille

IMG_6814Tervetuloa vuosi 2018!

Uuden vuoden ensimmäisen viikonlopun kunniaksi päätimme tehdä maukasta, mutta kuitenkin huoletonta ja helppoa ruokaa. Reseptiksi valikoitui broileri-kasvisgumbo, jossa tehtävää oli vähän, lähinnä kasvisten pilkkomista, mutta joka oletuksemme mukaan tuottaisi herkullisen lopputuloksen. Jouluruokaputken jälkeen myös tykästyin tähän vähän vähemmän raskaalta tuntuvaan vaihtoehtoon. Oikeastaan tulin testanneeksi sitä jo viikolla, hiukan taaperoystävällisemmällä versiolla, mutta koska erinäiset seikat jäivät siinä kaivelemaan, tuntui tämä pikauusinta sopivalta valinnalta. No, tämä ”aikuisten” gumbo ei tietenkään saavuttanut taaperoversion kepeyttä, mutta yhtä kaikki oli oikein mainio valinta loppiaisaterialle.

Mitä gumbosta vähän ennen ensikokeiluani lueskelin, alkuperältään louisianalainen ruokalaji koostuu kanaliemestä, lihasta tai äyriäisistä ja cajun-keittiön ”pyhästä kolminaisuudesta” eli paprikasta, varsiselleristä ja sipulista. Lisäksi käytetään okraa, tomaattimurskaa ja mausteita. Omassa versiossani okra korvautui perunalla ja bataatilla, mutta muuten se noudatteli melko pitkälle edellä kerrottua. Se, että ensimmäisellä kerralla käytin broilerin leikkeitä, ei ollut kovin hyvä idea – paitsi jos sitä terveellisyyttä tavoittelee – ja suositankin valitsemaan mieluummin esimerkiksi koipireisipaloja, kuten toisella kerralla teimme. Myös ensimmäisellä kerralla väliin jätetty mausteinen makkara kannattaa ehdottomasti ottaa mukaan gumboa täydentämään. Mikäli perheessä kuitenkin on tarvetta suolattomalle, taaperoystävälliselle versiolle, ei tuokaan missään mielessä huono kokeilu ollut ja voinkin suosittaa myös sen testaamista. Ainakin Pikku-Kokille maistui mainiosti ja söin minä sitä itsekin ihan mielelläni.

Siis kaiken kaikkiaan oiva tapa aloittaa ruokavuosi, niin isomman kuin pienemmänkin kokin sellainen.

Broileri-kasvisgumbo

8 annosta

IMG_6828300 g perunoita
300 g bataattia
2 sipulia
5 valkosipulinkynttä
2 varsisellerin vartta
1 paprika
1-2 chiliä
1 kg broilerin koipireisipaloja
250 g mausteista makkaraa
1 rkl öljyä
4-5 dl kanalientä
400 g tomaattimurskaa
0,5 dl balsamicoa
2 tl timjamia
2 tl juustokuminaa
1 tl oreganoa
1 tl (savu)paprikaa
1 tl mustapippuria
1 tl suolaa

Kuori ja lohko perunat ja bataatti. Kuori sipulit ja valkosipulit. Paloittele sipuli, selleri ja paprika sekä chili. Hienonna valkosipulit. Laita kasvikset pataan odottamaan.
Viipaloi makkarat. Ruskista koipireidet ja makkara paistinpannulla. Siirrä pataan kasvisten joukkoon.
Mittaa kanaliemi, tomaattimurska, balsamico ja mausteet pannulle. Kuumenna ja kaada liemi pataan.
Peitä pata kannella tai foliolla. Kypsennä gumboa 225-asteisessa uunissa ensin 30 min. ja laske lämpö sitten 175 asteeseen. Hauduta tunti. Halutessasi voit vielä poistaa kannen, nostaa lämpöä taas 225 asteeseen ja antaa padan ruskistua.

One thought on “Broileri-kasvisgumboa pienille ja isoille kokki-ihmisille

Jätä kommentti