Soijarouhetta ja kasvissosetta, siis lihaperunasoselaatikon uusi, parempi tuleminen

Yksi niistä ruoista, jotka yhdistän vahvasti kouluruokailuun on lihaperunasoselaatikko. Se sekä sisarensa nakkiperunasoselaatikko – ja varsinkin tämä viimeksi mainittu – olivat niitä ruokia, jotka eivät koskaan edes lapsena herättäneet minussa minkään sortin innostusta. Perunamuusia, jonka sisällä palasia, hmm… Mieluummin minä nautin nämä kaksi asiaa toisistaan irrotettuina.

IMG_6474Tästäkin huolimatta pohdiskellessani sopivaa käyttötapaa kaapissa majailevalle soijarouheelle, päätin kokeilla soijaperunasoselaatikkoa. Tein näin kahdesta syystä: Ensiksikin halusin tehdä jotakin, joka onnistuisi ilman kauppareissua ja toiseksi ruoan pääasiallinen tarkoitus oli ravita Pikku-Kokkia, jonka uskoin vahvasti pitävän tämän tyyppisestä vaihtoehdosta.

Soijakasvissoselaatikkoni onnistui ihan hyvin. Perus perunasoseen tilalta minä valmistin monipuolisempaa kasvissosetta ja soijarouhekastikkeen maustoin erilaisin yrtein. Siis mukava arkiruoka, jonka tekaisee vaikkapa ylijääneestä muusista, mikäli haluaa päästä vieläkin helpommalla. Variaatioita lienee niin paljon kuin kokkejakin, mutta suosittelen ehdottomasti korvaamaan ainakin osan perunoista muilla kasviksilla.

Iloa vuoden viimeisiin päiviin toivotellen!

Soijarouhe-kasvissoselaatikko

4 annosta

IMG_6456700 g perunoita
3 porkkanaa
1 palsternakka
maitoa (mikäli haluat ruoasta vegaanisen, korvaa maito kaurajuomalla)
suolaa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
rypsiöljyä
3 rkl tomaattipyrettä
1,5 dl soijarouhetta
3 dl vettä
timjamia
oreganoa
mustapippuria
miniluumutomaatteja

Valmista ensin kasvissose. Keitä kuoritut ja pilkotut juurekset kypsiksi vedessä, joka juuri ja juuri peittää ne. Kun kasvikset ovat pehmeitä, kaada keitinvesi pois, mutta jätä noin desi juuresten sekaan. Muussaa ja lisää samalla maitoa, kunnes sose on pehmeää. Halutessasi voit maustaa soseen ripauksella suolaa.
Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet.
Kuumenna pannulla reilusti öljyä. Lisää sipulit ja kuullota hetki. Lisää sitten tomaattipyree ja kuiva soijarouhe. Pyöräytä soijarouhetta öljy-sipuli-tomaattiseoksessa niin, että rasva hieman imeytyy, ja lisää sen jälkeen vettä vähän kerrallaan koko ajan sekoittaen. Soijarouhe on valmista, kun se ei enää ime itseensä nestettä. Mausta kastike timjamilla, oreganolla ja mustapippurilla.
Sekoita kasvissose ja soijarouhekastike keskenään, kaada seos voideltuun vuokaan.
Viipaloi miniluumutomaatit ja asettele viipaleet vuokaan päällimmäiseksi.
Paista 200 asteessa noin 30-40 min. kunnes pinta alkaa rapeutua.

Jätä kommentti