Nyhdetyn possun tomaattinen makaronivuode

Meillä tuoksuu kinkku. Kaveri makoilee uunin hellässä huomassa ja Aleksi odottelee jo innokkaana pääsyä tuon ”kunkun” kimppuun. No, minun ajatukseni joulupöydän kuninkaasta on hieman toisenlainen, mutta makunsa kullakin, kyllä minustakin kinkkua on ihan mukava päästä taas himpun verran maistamaan.

Mutta palataanpa hieman aiempiin possun tuoksuihin. Joitakin viikkoja sitten valmistimme erinomaista nyhtöpossua. Erinomaista niin maultaan kuin valmistustavaltaankin. Yleensä on nimittäin ollut niin, että lihan ohella nautittava kastike on pitänyt keitellä erikseen, mutta tällä ohjeistuksella se valmistui mukavasti kuin itsestään. Suosittelen tarttumaan reseptiin.

Toinen syy sille, että lähdin kirjoittamaan tätä artikkelia oli tuosta nyhtöpossusta jälkeenpäin syntynyt oheistuote, tomaattinen nyhtöpossumakaronilaatikko, johon käytin myös jonkin aikaa sitten esittelemääni Henri Alénin tomaattikastiketta. Muuten tämä olikin simppeli perusmakaronilaatikon tavoin toteutettu kokonaisuus, johon nyhtöpossu toi oman säväyksensä. Hauska idea käyttää osa possusta, jota tulee useimmiten nyhdettyä  suhteellisen reilu määrä kerralla.

Mutta nyt lopettelen, kera hyvän joulun toivotuksin. Nauttikaa toki!

Pulled pork eli nyhtöpossu

1 kg porsaan kassleria
0,5 rkl suolaa

Kastike:
0,5 dl siirappia
0,5 dl riisiviinietikkaa
0,5 dl fariinisokeria
0,5 dl soijaa
0,5 tl chiliä
1 valkosipulinkynsi
0,75 savupaprikajauhetta
1 tl mustapippuria
0,25 dl sinappia
0,25 dl ketsuppia

Sekoita kastikkeen aineet keskenään. Hiero suolaa lihojen pintaan ja laita ne uunivuokaan tai pataan johon ne juuri ja juuri mahtuvat. Kaada puolet maustekastikkeesta lihojen päälle.
Peitä lihat leivinpaperilla ja vuoka foliolla tai sulje padan kansi. Anna muhia 150 asteisessa uunissa 4 tuntia tai 95 asteisessa uunissa yli yön.
Kypsentämisen jälkeen liha on hajoavan mureaa ja lihasta irronnut neste on maustekastikkeen kanssa muodostanut mahtavan makuliemen. Kun kypsä liha on hieman jäähtynyt, revi lihat ohuiksi säikeiksi, sekoita joukkoon haudutuslientä ja loput maustekastikkeesta.
Ennen tarjoilua kuumenna lihaa kastikkeineen 225-asteisessa uunissa noin 15 min.

Makaronilaatikko nyhtöpossusta

4 annosta

IMG_6380200 g makaronia
nyhtöpossua (laatikon toivotun lihaisuusasteen mukaan)
400 g laadukasta tomaattikastiketta (jos haluat tehdä itse, hyvä valinta on esimerkiksi yllä linkattu)
fetajuustoa
2 kananmunaa
5 dl maitoa
suolaa ja mustapippuria

Keitä makaronit ohjeen mukaan kypsiksi.
Sekoita nyhtöpossu ja tomaattikastike keskenään. Lisää myös makaronit seokseen.
Kaada seos voideltuun vuokaan ja murustele pinnalle fetajuustoa.
Sekoita kananmunat ja maito keskenään. Mausta seos suolalla ja mustapippurilla muistaen kuitenkin nyhtöpossun suolaisuus. Kaada vuokaan.
Paista laatikkoa 200-asteisessa uunissa reilun puolen tunnin ajan, kunnes munamaito on hyytynyt ja pinta saanut kauniin värin.

Jätä kommentti