Vegaaniset marengit – joita kannattaa maistattaa ennen totuuden paljastamista

Taannoin esittelemäni Lisää kasvisruokaa koko perheelle -keittokirja tarjoili reseptin, jota oli kerta kaikkiaan pakko kokeilla. Kiitoksissaan tekijät toteavat: ”Kiitos sille kurjalle ressukalle, joka jossain päin maailmaa päätti todistaa, että kikherneiden säilöntäliemestä todellakin saa tehtyä vegaanista marenkia. Kuka ensimmäisenä sai päähänsä, että tuota pahanhajuista lientä voisi hyödyntää johonkin? Kiitämme häntä mitä nöyrimmin.”

IMG_5873

Ja niin oli minunkin tehtävä oma testini. Ällölientä vatkatessani epäluuloa vielä riitti, mutta koska se todella yhdistettynä sokeriin muodosti täysin marenkimaisen massan, uskoin tähän ihmereseptiin jo marenkien paistovaiheessa. Ja aivan totta; ne onnistuivat. Eipä mene kikherneliemi enää hukkaan. Vaikka meillä tosin kikherneitä popsitaan siinä määrin, että ihan jokaisesta liemestä ei välttämättä tule tehtyä marenkeja.

Ehdottomasti siis kokeilemisen arvoinen resepti. Yhdestä liemestä tulee marenkeja muutaman pellillisen verran, joten mikäli niitä haluaa värjäillä, voi massan hyvin jakaa vaikkapa kahteen osaan. Varovainen kuitenkin kannattaa olla; itselläni astian pohjalle oli jäänyt jokunen tippa vettä, mikä tarkoitti eittämättä lässähdystä vihreille marengeilleni. No, ensi viikolla täytynee tehdä satsi sinivalkoisia satavuotiaan kotimaamme kunniaksi. Elintarvikevärejä käytellessä kannattaa kuitenkin muistaa niiden mahdollinen vegaanittomuus.

Vegaaniset marengit

30 kpl

1 kikhernetölkin liemi (noin 1,5 dl)
1,5 dl kidesokeria
0,5 tl sitruunamehua
1 tl vaniljasokeria

Mahdolliseen värjäykseen:
elintarvikeväriä tai esimerkiksi punajuurten lientä

Kuumenna uuni 100 asteeseen.
Vatkaa kikherneliemi sähkövatkaimella valkeaksi vaahdoksi.
Sekoita vaahtoon sokeri ja sitruunamehu ja jatka vatkaamista, kunnes vaahto on niin kovaa, että kulhon voi kääntää ylösalaisin ilman, että liemi valuu.
Lisää halutessasi muutama tippa elintarvikeväriä tai esimerkiksi keitettyjen punajuurten lientä, jollet halua marengeista valkoisia. Raidallisia marenkeja saa, kun ei sekoita vaahtoon lisättyä väriä turhan huolellisesti. Tiputa muutama tippa väriä vaahtoon ja vetäise kaapimella vain huoleton väriraita.
Jaa vaahto pieniksi keoiksi leivinpaperilla vuoratulle pellille ja paista uunissa 1,5 tuntia. Sammuta sitten uuni ja anna marenkien paistua jälkilämmössä vielä muutaman tunnin ajan.

One thought on “Vegaaniset marengit – joita kannattaa maistattaa ennen totuuden paljastamista

Jätä kommentti