Eräs kalajuttu

Kalakokkina en ole kunnostautunut ollenkaan. Näin siitäkin huolimatta, että pidän kalasta valtavasti, oikeastaan enemmän kuin lihasta. Miksi sitten kalan käsittely ja valmistus tuntuu hankalalta? Luulen, että syyllinen tähän on rakas aviomieheni. Ruoanlaittoni nimittäin alkoi vasta hänet tavattuani, kun siitä tuli meidän yhteinen harrastuksemme. Ja sellaisena se on pysynyt tähän päivään, jo kuuden vuoden ajan. Olipa muuten tämä blogikin Aleksin idea – joskin me aika nopeasti huomasimme, että kirjoittaminen ei ollutkaan meidän molempien juttu. No, eipä siinä, minä mieluusti raportoin kokeiluistamme ihan itseksenikin.

Mutta se kala-asia. Koska Aleksi ei liiemmin ole ollut kalamiehiä – nyt tosin huomattavasti enemmän kuin kuusi vuotta sitten – on kalan syöminen, ja varsinkin sen valmistus, jäänyt kohdallamme minimiin. Mutta nyt tilanne on muuttunut, sen on täytynyt muuttua. Koska Pikku-Kokki.

IMG_5609Parannukseni kala-aterioita tarjoilevana äitinä on edennyt askel askeleelta. Viiden tähden suoritukset ovat toistaiseksi vielä tavoitetasoni yläpuolella ja olenkin tässä vaiheessa pyrkinyt saalistamaan verkkoihini hyviä ja helppoja kalareseptejä. Ihan hyvin olen mielestäni tässä pelissä menestynyt.

Seuraava kalapata tuntui kieltämättä ajatuksena hiukan erikoiselta, mutta oli silti hauska tuttavuus. Aprikooseista en tiedä, koska niitä ei varastoistamme tähän hätään sattunut löytymään ja kalakin oli tässä köyhän miehen versiossani pakastekalaa, kun alkuperäinen Kodin Kuvalehden resepti puhui kuha- tai ahvenfileestä. No, laitan oheen alkuperäisen reseptiikan ja suosittelen rohkeasti kokeilemaan.

Bataatti-aprikoosi-kookoskalapata

4 annosta

IMG_5603750 g bataattia
1 iso sipuli
2-4 valkosipulinkynttä
3 kuivattua aprikoosia
3 tomaattia (tomaattimurska menetteli myös)
700 g kuha- tai ahvenfileetä (tai pari pakettia pakastekalakuutioita)
2 rkl ruokaöljyä
6 dl kookosmaitoa
0,5 tl chiliä
1 tl suolaa

Lisäksi:
tuoretta korianteria
basmatiriisiä (minä tarjoilin tattarisuurimoiden kera)

Kuori ja pilko bataatit kuutioiksi. Kuori ja viipaloi sipuli ja valkosipulit. Pilko aprikoosit pieniksi. Jos et käytä tomaattimurskaa, kuori ja lohko tomaatit. Tomaatti kuoriutuu siististi, kun kastat sen ensin nopeasti kiehuvaan veteen. Poista tomaatin siemenet.
Huuhtele kalafileet ja kuivaa ne talouspaperilla. Paista fileet kuumassa öljyssä pannulla nopeasti, kunnes pinta on haalean kullanruskea. Siirrä paistetut fileet odottamaan. Pakastekalakuutiot voit lisätä pataan keittämisen loppuvaiheessa.
Valuta isoon kasariin tai pinnoitettuun kattilaan öljyä. Laita bataattikuutiot paistumaan. Lisää sipuli, valkosipuli, aprikoosit ja tomaatit. Anna paistua muutama minuutti.
Kaada kasvisten päälle kasariin kookosmaito. Mausta chilillä ja suolalla. Anna kiehua 15-20 min. välillä sekoittaen. Lisää keittämisen loppuvaiheessa kalafileet/kalakuutiot.
Koristele valmis kalapata korianterilla. Tarjoa esimerkiksi keitetyn basmatiriisin kanssa.

Jätä kommentti