Intian makuinen maanantai : mango masala

Yksi Pikku-Kokin ehdottomia ruokasuosikkeja on tomaatti. Tuo punainen herkku on kulkenut pikkuisen popsijamme suosikkilistalla lähes niin kauan, kuin hän ylipäätään on makuja maistellut. Mikäs siinä, terveellinen ystävä.

Johtuen tästä tomaattitykkäämisestä on Pikku-Kokille sangen helppo valmistaa mieluisaa ruokaa. Toisaalta tähän mennessä nuorukainen on vaikuttanut sen verran kaikkiruokaiselta, että ongelmia ruokailun kanssa ei ole ollut muutenkaan. Mutta kyllä ne suosikit silti ovat jo huomattavissa – sekä se, kuinka vaikea niitä on vastustaa. Olinpa nimittäin viritellyt erään ruokakuvauksen valmiiksi Pikku-Kokin tullessa nautiskelemaan välipalaansa näköetäisyydelle. Vaikea oli selittää taaperolle, että tomaatteihin ei juuri nyt sopisi koskea… Hmm, enpä ollutkaan tullut ajatelleeksi, että tomaatitkin voivat olla jotakin NIIN vastustamatonta, että kun niitä näkee, on saatava maistaa heti.

IMG_5459Edellinen esipuhe juontui mieleeni siitä, että joitakin aikoja sitten tulin tehneeksi Pikku-Kokille kasvispihvejä, jotka osoittautuivat hänen laveaan makuunsa sopimattomiksi. Nyt esiteltävä ratkaisu kuitenkin pelasti tilanteen, kun pihvit pääsivät polskimaan tähän samettiseen tomaattikastikkeeseen. Resepti oli samalla ensipuraisuni Sara Askin ja Lisa Bjärbon uudesta Lisää kasvisruokaa koko perheelle -keittokirjasta, johon perehtymistä olen innolla odottanut. Ja hyvä alku tämä olikin, helppo ja maukas.

Oikeastaan kyseessä oli paneer mango masala, siis itsetehdyllä tuorejuustolla kruunattu mangopata. Minä jätin kuitenkin tuorejuuston tekemättä, joten valmistui yksinkertaisempi kookoksinen tomaatti-mangokastike, jossa maut olivat kohdillaan. Ja kuten sanottu Pikku-Kokki söi myös innolla.

Laitan joka tapauksessa reseptin alle täydellisenä, sillä uskon vahvasti, että paneerin kanssa tämä olisi ollut vielä paljon parempaa. Mikäli tuorejuusto ei kuitenkaan houkuttele, kastikkeeseen voi huoletta sujauttaa jotakin itselle sopivampaa, kuten vaikkapa kanaa. Tuota vinkkiä kasviskirjan tekijät eivät varmastikaan katsoisi hyvällä, mutta ihan vain näin meidän kesken…

Jep, jep, tämän kirjan ääreen palaan varmasti lähitulevaisuudessa tarkemmin.

Paneer mango masala

6 annosta
Huom! Aloita paneerin valmistus hyvissä ajoin. Voit myös tehdä sen aiemmin päivällä ja säilyttää jääkaapissa odottamassa vuoroaan.

IMG_5440Paneer:
2 l vanhanajan maitoa (homogenoimatonta; noin 4% rasvaa)
1 dl paksua jogurttia (noin 10% rasvaa)
1-2 ison sitruunan mehu

Kastike:
1 keltasipuli
4 valkosipulinkynttä
pala tuoretta inkivääriä (noin 3 rkl hienonnettuna)
4 rkl rapsiöljyä
1,5 rkl kurkumaa
400 g tomaattimurskaa
0,5 dl tomaattipyrettä
3 dl cashewpähkinöitä (suolattuja tai suolaamattomia)
4 dl kookosmaitoa
suolaa ja halutessasi chilihiutaleita maun mukaan
250 g (pakaste)mangokuutioita

Lisäksi:
riisiä (minä keitin tällä kertaa polentaa, joka sopi sekin ihan mukavasti)

Tee ensin paneer. Kiehauta maito ja jogurtti suuressa kattilassa. Sekoittele seosta, jotta se ei pääse palamaan kiinni, ja tarkkaile, ettei se kiehahda yli. Kun maitoseos alkaa kiehua, siirrä kattila pois liedeltä. Lisää sitruunamehua, kunnes maito juoksettuu. Sekoita parin minuutin ajan maidon paakkuuntuessa.
Levitä puhdas keittiöpyyhe lävikköön ja kaada päälle juustomassa. Painele massaa hieman, kunnes se on litteä levy. Anna nesteen valua juustosta 20-30 minuutin ajan, kunnes juusto on kiinteää. Pilko levy paloiksi (2 cm x 2 cm) ja jätä sivuun odottamaan.
Kuori ja hienonna sipuli, valkosipuli ja inkivääri. Kuullota öljyssä ja lisää kurkuma.
Kaada tomaattimurska, tomaattipyre, cashewpähkinät ja kookosmaito kasariin ja keittele vähemmäksi parin minuutin ajan. Soseuta kastike sauvasekoittimella. Se saa mielellään jäädä hiukan rakeiseksi. Mausta maun mukaan suolalla ja chilihiutaleilla.
Lisää mango ja paneer (tai jokin muu) kastikkeeseen ja anna poreilla vielä muutaman minuutin ajan.
Tarjoile valitsemasi lisukkeen kera.

One thought on “Intian makuinen maanantai : mango masala

Jätä kommentti