Koska sormilla on vaan niin paljon kivempi syödä: mustapapupihvit

Pikku-Kokki – ikää vuosi ja pian kolmasosa toista – on periaatteessa jo oppinut lusikoinnin ja pikkuhiljaa myös haarukoinnin jalon taidon. Siis nimenomaan periaatteessa; syntymäpäiväkakku kulkeutui suuhun mutkattomasti lusikalla jo lähes neljä kuukautta sitten, kaikki asiat eivät vieläkään. Niin, taito löytyy, viitseliäisyyttä silloin tällöin. Joka tapauksessa miltei annoksesta huolimatta vaihtuvat ruokailuvälineet vähintään puolessa välissä sormiin, mutta viis siitä, sormiruokailuhan on trendikästä.

Tästä johtuen teen Pikku-Kokille yhä silloin tällöin sormiruoka-annoksia, ”kulhoja”, joihin kokoan hänen suosikkimakujaan. Sen lisäksi, että veijari tykkää näistä, hän selviytyy niistä pitkälti itsekseen, joka taas antaa kanssaruokailijoille mahdollisuuden nauttia lämpimästä ateriasta. Toisaalta, viimeisen reilun vuoden enemmän tai vähemmän kylmää ruokaa syöneenä, olen oppinut arvostamaan muuten hyvissä merkeissä sujuvaa ruokailua niin paljon, että ruoan lämpötila tuntuu melko toisarvoiselta asialta.

IMG_5319Seuraavaksi esiteltävät mustapapupihvit toimivat paloiteltuina mainiosti mainitsemissani kulhoissa. Resepti oli jälleen kerran napattu Sara Askin ja Lisa Bjärbon loistavasta Kasvisruokaa koko perheelle -kirjasta, jossa nämä pihvit tarjoiltiin osana hampurilaisia. Varmasti toimiva konsepti. Itse tykkäsin erityisesti siitä, että pihvien kaikkia ainesosia ei survottu, vaan niihin jätettiin myös hieman pureskeltavaa. Pihvien kohdalla on hyvä huomioida, että teki niistä burgereita tai ei, jonkin kastikkeen ne vaativat osakseen parhaimmillaan ollakseen. Lisäksi suosittelen reseptin mukaisesti paistamista pannulla, sillä uunissa ne kuivuivat vähän liiaksi.

Tällä kertaa päiväkahvikupposeni ei kerro minulle enempää, joten lopettelen hyvän marraskuun toivotuksiin.

Mustapapupihvit

6-8 kpl

IMG_53281 keltasipuli
1 valkosipulinkynsi
1 tl juustokuminaa
ripaus chilihiutaleita
(rapsi)öljyä paistamiseen
3-4 dl keitettyjä mustapapuja (minulla oli 230 g, joka oli sopiva määrä)
1 mm (mielestäni tämä tarkoittaa noin viidesosa teelusikallista) mustapippuria
2 mm suolaa
200 g keitettyä perunaa
1 dl karkeasti rouhittuja cashewpähkinöitä
1 dl maissia
1 kananmuna
0,5 dl korppujauhoja
1-2 dl pankojauhoja (tai tavallisia korppujauhoja)

Kuori sipuli ja valkosipuli, pilko ne karkeaksi. Kuullota sipulia, valkosipulia, juustokuminaa ja chilihiutaleita muutaman minuutin ajan paistinpannussa.
Huuhtele ja valuta mustapavut ja sekoita puolet niistä sipuliseoksen kanssa. Lisää suolaa ja pippuria ja soseuta seos sileäksi esimerkiksi sauvasekoittimella.
Muhenna perunat ja lisää papuseokseen. Rouhi pähkinät ja lisää taikinaan yhdessä maissin, loppujen mustapapujen, kananmunan ja korppujauhojen kera.
Anna taikinan turvota hetken ja muotoile siitä sitten sopivaksi katsomasi kokoisia pihvejä tai pyöryköitä. Kääntele pihvit (panko)jauhoissa ja paista paistinpannussa pari minuuttia per puoli. Käännä pihvit varovasti, jotta ne eivät hajoa.

Jätä kommentti