Kiusaus kurkistaa Kreikkaan

Meillä on poika. Tämä avautui minulle aivan uudella tavalla, kun vein Pikku-Kokin viime viikolla ensimmäistä kertaa museoon. Siellä me ”kiertelimme” yhdessä, katselimme täytettyjä eläimiä ja kiipesimme valtavan määrän portaita. Voi, miten alussa yhteinen seikkailumme vasta onkaan!

Tällainen vallan ”kiireinen” kotirouva kun olen – täytyy ehtiä aktivoida pikkuihmistä päivä päivältä enemmän – tykkään kovasti kokeilla kaikenlaisia helpohkoja yhden astian aterioita. Jos vielä uuni hoitaa paistamispuolen, puhutaan ehkäpä siitä oman luokkansa parhaasta vaihtoehdosta.

IMG_5154Sana kiusaus – jonka klassisin muoto tästä ruotsalaisen keittiön lahjasta maailmalle on oopperalaulaja Per Janzonin mukaan nimetty jopa 1800-luvulle historiansa ulottava Janssoninkiusaus – ei kuitenkaan herätä minussa kovinkaan suuria nam ja maiskis -efektejä. Niinpä Hesarin viime torstaiset sanat ”Unohda hetkeksi kinkkukiusaus ja ujuta arkiruokaan uudenlaisia makuja.” saivat minut hetimiten kirjaamaan ainekset ostoslistaan ja tarttumaan tuumasta toimeen. Syntyi kreikkalainen kiusaus, jonka muokkasin alkuperäisestä reseptistä poiketen lihalliseksi versioksi.

Olipa taas sen verran maukas lopputulos, että Torstai-liitteen viereisen sivun lohikiusaus lähtee ilman muuta myös kokeiluun. Kyllä Hesarissa vaan nämä kokkihommat osataan.

Kreikkalainen kiusaus

4-6 annosta

IMG_51521 sipuli
3 valkosipulinkynttä
800 g perunaa
2 pienehköä kesäkurpitsaa
6 keskikokoista tomaattia
(kalamataoliiveja)
300 g paseerattua tomaattia
1 dl kasvislientä
2 rkl tuoretta oreganoa (myös kuivatuilla yrteillä pärjää hyvin)
2 rkl tuoretta lehtipersiljaa
0,5 tl suolaa
muutama kierros mustapippuria myllystä
4 rkl oliiviöljyä

Tarjoiluun:
fetaa ja tuoreita yrttejä

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota ne pannulla öljyssä kypsiksi.
Kuori ja kuutioi perunat. Viipaloi kesäkurpitsat. Lohko tomaatit (ja poista niistä siemenet). Laita kaikki kasvikset kulhoon. Lisää mahdolliset oliivit, paseerattu tomaatti, kasvisliemi, hienonnetut yrtit, suola ja pippuri. Sekoita hyvin.
Laita seos uunivuokaan ja valuta päälle öljyä.
Paista 225-asteisessa uunissa 30 min. Vähennä lämpö 200 asteeseen ja jatka paistamista noin 30 min. tai siihen asti, kunnes kasvikset ovat kypsiä.
Murustele feta lämpimän paistoksen päälle. Viimeistele hienonnetuilla yrteillä.

Jätä kommentti