Maistuu ihan… bologneselta

Ruokaa valmistaessani odotan kahta asiaa. Ensinnä toivon sen olevan maukasta – hmm, kukapa ei – ja toiseksi toivon sen näyttävän hyvältä. Sillä vaikka ”puhtaus onkin puoli ruokaa”, niin kyllä kauneuskin on. Kaunis ruoka maistuu paremmalta – ja sitä on mukavampi tarjoillakin.

IMG_5117Tämä mielessäni antauduin seuraavan reseptin vietäväksi. Paljon mainostamani keittokirja Kasvisruokaa koko perheelle antoi taas näyttöä teoksen laatijoiden vahvasta osaamisesta, kun jonkin ajan päästä kattilassa poreili annos maukasta bolognesekastiketta, ilman jauhelihaa tosin. Tämän ruoan yhteydessä tutustuin myös mustiin belugalinsseihin, jotka varmasti jäävät käyttötuotteisiini.

Käsittääkseni bolognesella tarkoitetaan jauhelihaa sisältävää kastiketta, joten ruoan nimike, ”bolognese mustista linsseistä” saattaa kuulostaa hämäävältä. Kun valmista tuotosta maistaa, saa nimi kuitenkin merkityksensä, sillä tämä kastike todella maistuu hyvin paljon bologneselta. Ihan varmasti tulen tekemään tätä uudestaankin.

IMG_5162Asia josta en tämän ruoan kohdalla pitänyt oli sen ulkonäkö. Kastikkeesta tuli ruman väristä, ei ollenkaan kirjan kuvan mukaista punertavaa, vaan ruman ruskeaa. Syynä tähän varmasti oli balsamiviinietikka, jonka lisäystä ei reseptin mukaan pidetty välttämättömänä, mutta jota itse halusin maun vuoksi käyttää. Useat lähiaikoina valmistamani maukkaat bolognesekastikkeet ovat nimittäin sisältäneet juuri balsamicoa tai jotakin muuta viinietikkaa. Kirjan kuvan annokseen se suurella todennäköisyydellä on taidettu jättää laittamatta, kuten kuvasta otettu kuva vieressä kertonee.

Mutta siis suuri suositus. Ja jos Kasvisruokaa koko perheelle on vielä tutkimatta, kannattaa siihenkin käydä nopeasti käsiksi. Jatko-osakin, Lisää kasvisruokaa koko perheelle, on jo putkahtanut uunista ulos ja odotan innolla, mitä sillä on tarjota.

Bolognese mustista linsseistä

4-6 annosta

IMG_51241 porkkana
1 keltasipuli
1-2 valkosipulinkynttä
öljyä paistamiseen
1,5 dl mustia belugalinssejä
500 g tomaattimurskaa
2 dl ranskankermaa
2 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
1 tl sokeria
1 rkl balsamiviinietikkaa
ripaus juustokuminaa, jos pidät sen mausta
4 annosta spagettia (itse tarjoilin ohran kanssa, joka toimi myös hyvin)
(suolaa) ja pippuria
basilikaa tai oreganoa

Tarjoiluun:
parmesaanijuustoa

Kuori porkkana ja raasta karkeaksi raasteeksi. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuullota kasviksia öljyssä kattilassa ja lisää sitten linssit, tomaattimurska, ranskankerma, vesi, liemikuutio, sokeri, balsamiviinietikka ja halutessasi juustokumina.
Keitä raotetun kannen alla noin 25 min. kunnes linssit ovat mielestäsi sopivantuntuisia. Soseuta kastike sileäksi sauvasekoittimella tai keitä vielä vähän, jotta ainekset soseutuvat. Ohenna kastiketta tarvittaessa vedellä.
Keitä pasta sillä aikaa, kun kastike vielä kiehuu.
Mausta kastike maun mukaan suolalla, pippurilla sekä basilikalla tai oreganolla ja tarjoile pastan ja parmesaanin kera.

Jätä kommentti