Ei kai Suomi vaan täytä vuosia -piirakka

Mennyt vuosi on saanut minussa aikaan sen, että kun jokin asia – usein esimerkiksi ravintolan ateriakokonaisuus – on ”kekseliäästi” nimetty ”Suomi 100”, nousevat minulla lähinnä karvat pystyyn. Kohta vuoden verran on tällä teemalla ratsastettu mitä ihmeellisimmillä tavoin. Alkaa hiukan uskottavuus kärsiä.

Yhden Suomi satasen tulin itsekin kesällä syöneeksi. Ravintola oli Mikkelin Bistro Vilee ja ruoka ihan kelpoa, osittain jopa todella kelpoa, mutta satavuotiseen isänmaahamme en tuostakaan ateriasta kovin montaa yhteyttä löytänyt. Pääruoaksi härkää ja jälkiruoaksi proseccossa marinoituja mansikoita näin joitakin mainitakseni…

IMG_5021Näin ollen en periaatteesta halua nimetä seuraavaksi parrasvaloihin pääsevää piirakkaani Suomi 100 -piirakaksi, vaikka tässä tapauksessa tuo olisi ihan aiheellista, kun ainesosia tarkastelee. Joka tapauksessa piirakka oli hyvää ja tätähän voi osuvasti tarjoilla vaikka tulevissa itsenäisyysjuhlissa. Sillä kyllähän tuo Suomen sata vuotta oikeasti on hieno juttu.

Maukas rahka-voipohja, Lunni leipoo -blogista bongattu, soveltui tähän oivallisesti ja sen resepti tuleekin varmasti käyttöön tulevaisuudessakin. Suositan siis kokeilemaan muillakin tavoin täytettynä.

Eipä siis muuta kuin itsenäisyysjuhlia suunnittelemaan, tästä on hyvä aloittaa tarjottavien tekeminen.

Leipäjuustoinen poro-kinkkupiirakka

Vuoallinen (ø 25 cm)

IMG_5038Pohja:
125 g voita
125 g maitorahkaa
2,25 dl sämpyläjauhoja
0,5 tl leivinjauhetta

Täyte:
1 sipuli / 0,5 dl punasipulihilloketta
1,5 dl tuoretta persiljaa
100 g kinkkua
50 g kylmäsavuporoa
2 kananmunaa
120 g turkkilaista jogurttia
2 dl ruokakermaa / 1 dl kuohukermaa ja 1 dl maitoa
2 dl juustoraastetta
mustapippuria
150 g leipäjuustoa

Tee ensin pohja. Kuutioi voi kulhoon, kuumenna varovasti jotta voi pehmenee, älä kuitenkaan sulata. Sekoita joukkoon rahka, jauhot ja leivinjauhe. Lisää jauhoja tarvittaessa, kunnes taikina on rakenteeltaan helposti käsiteltävää. Hieman tavallista tahmaisemmaksi se joka tapauksessa jää.
Taputtele taikina piirakkavuoan pohjalle huolellisesti, myös reunoille. Laita kylmään odottamaan noin 30 minuutiksi.
Pistele pohjaan reikiä haarukalla ja esipaista noin 10 min. 200-asteisessa uunissa.
Tee esipaiston aikana täyte. Mikäli käytät sipulia, hienonna kuorittu sipuli ja persilja. Punasipulihillokkeen voit jättää sellaiseksi.
Kuutioi kinkku ja poro. Sekoita kaikki täyteainekset keskenään leipäjuustoa ja mahdollista punasipulihilloketta lukuun ottamatta. Kaada täyte vuokaan.
Kuutioi leipäjuusto. Asettele juustokuutiot täytteen päälle ja ripottele pinnalle vielä punasipulihilloketta.
Paista 200-asteisessa uunissa 35-45 min. Suojaa pinta tarvittaessa foliolla.

Jätä kommentti