Punajuuri pääsköön pannasta

Nyt kun yksivuotisjuhlia on Kotikolossa vietetty jo reilut pari kuukautta sitten, tuntuu Pikku-Kokin monipuolinen ruokkiminen niin kovin helpolta. No, eipä se tätä ennenkään kovin vaikeaa ollut, mutta kuitenkin, nyt on tuo ”maaginen” raja ylitetty, saa syödä ”mitä vaan”. Tai ainakin maistella.

IMG_4685Eräs alle 1-vuotiailta nitraattipitoisuutensa vuoksi kielletty kasvis on punajuuri. Nyt kun tuokin juurikas lukeutuu sallittujen listalle, päätin aloittaa sen ja Pikku-Kokin yhteistaipaleen valmistamalla punajuuri-kikhernepihvejä. Pihveistä tuli maukkaita ja pidin erityisesti niiden koostumuksesta, joka toi mieleen falafelin. Hummus olisikin ollut mielestäni pihveille oiva kumppani. Tällä kertaa tarjoilin niitä ensin raejuuston sitten valkosipuli-basilika-jogurttikastikkeen kera, joista voiton vei viimeksi mainittu. On muuten tuo Tunnelmallisten alkuhämäristä peräisin oleva jogurttikastike aivan varmasti se Kotikolossa kaikkein aktiivisimmin käytössä oleva resepti, sellainen jokapaikanhöylä – sillä täsmennyksellä, että se oikeasti toimii: grilliruoan ja monenlaisten lihojen kera, hampurilaisissa, salaateissa ja erilaisten kasvisruokien kumppanina näin joitakin käyttökohteita mainitakseni. Kannattaa kokeilla ja varioida esimerkiksi yrttejä vaihtelemalla tai korvaamalla omenasose hunajalla.

Tällaista siis tänään; lyhyestä virsi kaunis Pikku-Kokin osoittaessa merkkejä ensimmäisestä uhmakaudestaan. Ja minä kun odotin niitä saapuviksi aikaisintaan parin vuoden tietämillä. Väärässä taisin olla, kun nuorta herraa ei tunnu saavan enää jatkamaan matkaa tai tekemään mitään muutakaan hänen sen hetkisiin mieltymyksiinsä sopimatonta ilman totaalista raivokohtausta. No, näillä mennään; on tuo kuitenkin maailman ihanin pikkumies.

Punajuuri-kikhernepihvit

4 annosta

IMG_4621400 g punajuuria
1 tlk (285 g) kikherneitä
2 rkl öljyä
1 rkl perunajauhoja
3 rkl vehnäjauhoja
0,5 dl kasvislientä tai maustamatonta jogurttia
puolikkaan sitruunan mehu
1 valkosipulinkynsi
(1 tl suolaa)
0,5 tl mustapippuria
1 tl hunajaa
öljyä paistamiseen

Lisäksi:
esim. yllä mainittua jogurttikastiketta, raejuustoa ja/tai paistettua sipulia

Keitä punajuuret kypsiksi. Pane kikherneet, öljy ja punajuuret monitoimikoneeseen. Jauha hienoksi. (Minä käytin sauvasekoitinta, joka toimi myös hyvin).
Lisää muut aineet ja käynnistä kone hetkeksi.
Anna taikinan tekeytyä jonkin aikaa.
Paista taikinasta pihvejä öljyssä ohukaispannulla miedolla lämmöllä.

Jätä kommentti