Nokka oikeasti kohti kesää, siis ylioppilasjuhlia

Kevät on ihastuttavaa juhlan aikaa; juuri vietimme pääsiäistä, kohta alamme kurkkia jo kohti vappua. Sitten onkin jo pian ihan oikea kesä, josta juhlia ei toivottavasti tule puuttumaan – jos ei muuta, niin aina voi järjestää vaikka grillijuhlat Kotikolossa.

Kesäkauden ensimmäiset ”viralliset” juhlat juhlitaan kesäkuun alussa, kun kummipoikani pääsee ylioppilaaksi. Olen lupautunut leipomaan juhliin ja koska Pikku-Kokki luonnollisesti sanelee tekemisteni määrän, päätin aloittaa leipomisen jo hyvissä ajoin. Näinpä on löydettävä herkkuja, jotka soveltuvat hyvin pakastukseen.

IMG_2033IMG_2023Ensimmäisenä pakastimeen päätyi vaniljakreemi-mustaherukkapiirakka, jonka muokkasin Jannen keittiössä silmiini osuneesta vaniljakreemi-raparperipiirakan ohjeesta. Resepti oli mielestäni mukava, sellainen perushelppo maukkaalla lopputuloksella. Pohjataikinaa oli kuitenkin suhteessa täytteeseen mielestäni liian vähän, joten muovasin suhteita hieman ja tein piirakan pienempään vuokaan. Ainesosien hassut grammamäärät ovat niin ikään alkuperäisohjeestaan, mutta toimivat oikeastaan aika hyvin; ainakin tulee grammalleen oikea määrä vaikkapa jauhoja. Toki jos sattuu olemaan niin, että ei omista keittiövaakaa, on tämän ohjeen kanssa pulassa, mutta ainakin minulle tuo kapine on keittiössä puuhastellessani elintärkeä.

Tällaista siis tällä kertaa. Herkkupostauksia lienee ilmestymässä lähiaikoina lisää, tuskin minä kovinkaan paljon viitsin vanhoja tuttuja valmistaa. Tai eihän sitä koskaan tiedä.

Vaniljakreemi-mustaherukkapiirakka

Vuoallinen (ø 20 cm)

IMG_2017Pohja:
100 g voita
90 g sokeria
5 g vaniljasokeria
2 g leivinjauhetta
135 g vehnäjauhoja

Vaniljakreemi:
65 g vaniljakreemijauhetta
3 dl kevytmaitoa

Täyte:
valmis vaniljakreemi
250 g mustaherukoita
10 g perunajauhoja
2 g vaniljasokeria

Tee ensin kreemi. Sekoita kulhossa vaniljakreemijauhe ja maito. Sekoita 1 min. käsivispilällä. Anna tekeytyä 20 min. jääkaapissa.
Sekoita kulhossa pohjan ainekset. Nypi taikina tasaiseksi massaksi ja ota taikinasta 50 g sivuun muruksi pinnalle. Voitele 20 cm irtopohjavuoka ja painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille.
Pyöräytä mustaherukat perunajauhoissa ja vaniljasokerissa.
Levitä valmis kreemi pohjataikinan päälle ja painele mustaherukat kreemin päälle. Ripottele sivuun otettu taikina muruiksi piirakan pinnalle.
Paista 175 asteessa 35-50 min.
Ripottele halutessasi valmiin piiraan päälle tomusokeria ja tarjoile sellaisenaan tai kermavaahdolla kruunattuna.

Jätä kommentti