Sisilialainen lihapullakeitto ja uusi ystäväni orzo

Harvemmin ostan broilerin jauhelihaa. Nyt sitä kuitenkin Pikku-Kokkia varten tulin hankkineeksi ja kun muonitussuunnitelmani sitten muuttuivat, oli lihalle keksittävä uutta käyttöä. Kun samanaikaisesti kaapissa houkutteli uusi tuttavuuteni orzo, iskin heti kiinni muistaakseni Glorian Ruoka & Viini -lehdestä bongaamaani sisilialaisen lihapullakeiton ohjeeseen.

IMG_1530Keitosta tuli hyvää ja samalla tuli todetuksi, että hauska riisinjyvän muotoinen orzo-pasta sopii keittoihin vähintäänkin mainiosti. Sitä kannattaa siis suosia keitoissa laajemminkin. Lisäksi – toisin kuin jostakin syystä odotin – keiton pinnalla uiskentelevat broileripullat olivat yllättävän maukkaita. Kun edellä mainittuihin lisätään, että keitto valmistui miltei huomaamattoman helposti, ei tätä voi kuin suositella kokeilemaan.

P.S. Orzon löytäminen saattaa tuottaa hiukan ongelmia. Itse onnistuin löytämään sitä Mankkaan K-Supermarketista ja jostakin luin, että ainakin Stockmannin Herkussa sitä olisi saatavilla.

Sisilialainen lihapullakeitto

4 annosta

IMG_1527Broilerilihapullat:
400 g broilerinjauhelihaa
1 kananmuna
2 rkl korppujauhoja
1 tl kuivattua oreganoa
2 rkl sitruunamehua
0,5 tl rouhittua mustapippuria

Keitto:
1 (salotti)sipuli
2 valkosipulinkynttä
200 g myskikurpitsaa (Korvasin porkkanalla, mutta suosittelen käyttämään kurpitsaa. Myös bataatti voisi toimia hyvin…)
1 rkl oliiviöljyä
12 dl kanalientä
400 g tomaattimurskaa
1,5 dl orzo-pastaa
200 g kesäkurpitsaa

Pinnalle:
parmesaaniraastetta

Sekoita kulhossa jauheliha, kananmuna, korppujauhot ja oregano. Lisää sitruunamehu. Mausta suolalla ja pippurilla ja sekoita tasaiseksi. Siirrä taikina kylmään odottamaan keiton valmistumista.
Hienonna kuoritut sipuli ja valkosipuli. Kuori ja leikkaa kurpitsa noin sentin kuutioiksi. Kuutioi myös kesäkurpitsa. Kuullota sipuleita ja kurpitsaa kattilassa oliiviöljyssä muutama minuutti. Lisää kanaliemi, tomaattimurska ja pasta. Keitä hiljalleen noin 5 min. ja lisää sitten kesäkurpitsakuutiot. Keitä vielä toiset 5 min. tai kunnes pasta on juuri ja juuri kypsää.
Keiton kiehuessa pyörittele lihapullataikinasta kostutetuin käsin pieniä, noin 2 senttiä halkaisijaltaan olevia pullia. Lisää pullat liemeen, nosta lämpöä ja anna keiton kiehua vielä noin 5 min. niin että lihapullat kypsyvät.
Maista keittoa ja lisää suolaa tarvittaessa. Tarjoa keiton kanssa raastettua parmesaanijuustoa.

 

Jätä kommentti