Runsaskätisen riisinkeittäjän kelpo kepponen: paistettu riisi

Koska yksi vaikeimpia tehtäviä ruoanlaitossa tuntuisi olevan niinkin yksinkertainen asia, kun lisäkkeen valmistaminen määrällisesti oikeaksi suhteessa aterian pääasiaan, on hyvä olla varastossa muutamia perushyviä tapoja tavallisimpien lisäkkeiden jatkokäyttöön. Tällä kertaa piti päästä eroon liiallisesta riisistä, joka löysikin tiensä ihan mukiinmenevään ruokalajiin, paistettuun riisiin.

img_0449Tämäntyyppistä riisiruokaa olen joskus syönyt alan ammattilaisten valmistamana, mutta itse en koskaan aiemmin ole moista valmistanut. Mielestäni lopputulos, joka syntyi monia löytämiäni ohjeistuksia yhdisteltyäni, oli hyvä. Tosin kinkun tilalta ensi kerralla on syytä käyttää vaikkapa hyvin maustettua kanaa tai jotakin muuta hieman makumaailmaltaan potkivampaa lihaa.

Kaikki äitini reseptit -blogista luin, että paistettuun riisiin on hyvä käyttää juurikin vähintään edellisenä päivänä keitettyä riisiä, joten tätä varten ei riisiä kannata alkaa keittelemään – jos ei sitten tee sitä edellisenä päivänä. Samaisesta ohjeistuksesta löytyi myös idea seesamiöljyyn, joka toimi mainiosti. Kalakastiketta, jota tämän ruokalajin kohdalla monessa lähteessä hekumoitiin, minulla ei sitä vastoin ollut, joten jouduin tyytymään Hoisin-kastikkeeseen. Siitä, minkälainen makuelämys tämä ruoka olisi ollut kalakastikkeella voideltuna, minulla ei siis ole tietämystä, mutta Hoisin sopi keitokseen mielestäni hyvin. Käyttäkää mitä käytätte.

Eipä siis muuta, kuin avokätisesti riisiä keittelemään, seuraamukset ovat mainiot.

P.S. Riisinhän voi kierrättää myös pakastimen kautta, jos sattuu, että ihan heti ei tee mieli riisiruokaa uudestaan.

Paistettu riisi

3-4 annosta

img_04435-10 dl eilistä keitettyä riisiä
1 sipuli
1 porkkana
puolikas paprika
1 tl inkivääriraastetta
2 rkl öljyä
2 rkl seesamiöljyä
100-150 g ylikypsää (saunapalvi)kinkkua tai muuta kypsää lihaa, suosittelen hyvin maustettua
3 kananmunaa
Hoisin-kastiketta
suolaa ja mustapippuria

Kuori ja silppua sipuli. Kuori porkkana ja tee siitä kuorimaveitsellä ohutta nauhaa. Pilko paprika ja raasta kuorittu inkivääri.
Kuumenna wokki- tai laakea paistinpannu. Kaada pannulle öljyt, sipuli, porkkana, paprika ja inkivääri. Paista hetki ja lisää riisi. Kun riisi on kauttaaltaan kuumaa, lisää kypsä liha ja anna kaiken kuumentua. Tämän jälkeen tee pannun keskelle reikä työntäen riisiseos pannun reunoille.
Vatkaa kananmunat kevyesti ja kaada ne keskelle pannua. Sekoittele ja anna kananmunien hyytyä kokkeliksi. Sekoita kokkeli sitten riisiseoksen joukkoon ja mausta Hoisin-kastikkeella. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa hiukan suolaa ja mustapippuria.

Jätä kommentti