Itsenäisyyspäivän illallinen, se joka alkoi ja päättyi vallan mainiosti

Suomi ysi ysi… ja meillä tietysti asiaankuuluva juhlaillallinen kahden kynttilän valossa. Niin, ja olihan kyseessä myös Pikku-Kokin ensimmäinen itsenäisyyspäivä, jona hän osoitti kohteliaasti kunnioitustaan vanhempiaan kohtaan vetelemällä sikeitä raikkaassa ulkoilmassa meidän nautiskellessa alku- sekä pääruoista. Jälkiruoan ajaksi saimme hänestä jo iloista seuraa. Satavuotisjuhlia vietetäänkin sitten jo saman pöydän ääressä.

Illallisemme, joka syntyi tällä kertaa alku- ja pääruokien osalta uusimman Glorian Ruoka ja Viini -lehden innoittamana, oli alku- sekä jälkiruokien juhlaa pääruoan jäädessä armotta tässä vertailussa kolmanneksi. Harmillista sikäli, odotukset kreikkalaista lihapataa, stifadoa, kohtaan olivat suhteellisen korkealla. No, padan parannelluista tähteistä muutamaa päivää myöhemmin syntynyt paimenen piiras oli joka tapauksessa maukasta ja vaikka en taidakaan teille stifadon reseptiikkaa jakaa, esittelen toki piiraani.

img_0031img_0018Alkuruoaksi keittelin juuriselleri-valkopapukeittoa, jota suosittelen ehdottomasti kokeilemaan. Niin helppoa ja hyvää. Rinnalle istui mukavasti pakastimesta esiin kaivettu glögileipä, joka toi ateriallemme jo tervetulleen joulun henkäyksen. Jälkiruoaksi taas kehittelin pienen ”sotkun” – hienommin sanottuna triflen – jonka mahdollisuus epäonnistua oli jo yksin ainesosiensa vuoksi lähes olematon. Siis kahta erilaista kakkupohjaa, kinuskikastiketta, suklaakreemiä ja piparkakkumausteesta pontta saanutta kermavaahtoa kerroksittain sulassa sovussa viinilasin pohjalta nautittuna. Nam ja maiskis! Ei epäonnistunut, ei. Ja taas, kiitos pakastettujen tähdetähtien, jälkiruoka syntyi lähes huomaamatta.

Kohti kolmatta kynttilää jo kovaa vauhtia, iloisin mielin!

Juuriselleri-valkopapukeitto

6 alkuruoka-annosta

img_0022350 g juuriselleriä
1 sipuli
1 tlk (400 g) isoja valkoisia papuja
2 rkl öljyä
6 dl kasvislientä
2 dl soija- tai kaurakermaa (myös kuohukerma toimi mainiosti)
10 salvianlehteä (itse jätin nämä pois, joten makutakuuta tällä tavoin maustettuna ei ole)
1 tl suolaa
0,25 tl valkopippuria

Kuori ja kuutioi juuriselleri ja sipuli. Valuta pavut.
Kuumenna öljy kattilassa. Paista sipulia keskilämmöllä 2 min. Lisää sellerikuutiot ja paista 2 min. Lisää pavut ja kaada kasvisliemi kattilaan. Keitä 15 min.
Soseuta keitto. Sekoita joukkoon kerma. (Hienonna salvianlehdet ja lisää ne keittoon.) Mausta suolalla ja valkopippurilla. Kuumenna kiehuvaksi.

Paimenenpiiras

Perinteisesti paimenenpiiras käsittää muhevaa jauhelihakastiketta perunamuusilla kuorrutettuna, mutta minä valmistin piiraan pieleen menneestä stifadosta ja uskoisin minkä tahansa lihakastikkeen sopivan käyttöön hyvin.

img_0078annos liha-/ jauhelihakastiketta
annos perunamuusia
(maitoa)
1 kananmuna
(parmesaani)juustoraastetta

Levitä lihakastike uunivuoan pohjalle.
Mikäli perunamuusi on kovin paksua, vetreytä sitä hiukan maidolla. Riko joukkoon myös yksi kananmuna ja lisää seokseen juustoraastetta makusi mukaan.
Paista 225-asteisessa uunissa noin 20 min.

Jätä kommentti