Raparperipuuhia osa 3: combo makeaa chiliä, omenaa, raparperia ja pekonia

Nytpä näyttäisi käyvän niin, että ainakin tämä ensimmäinen raparperisaalis kuluu pitkälti erilaisiin uutuuksiin. Kohta nimittäin tuntuvat loppuvan ja vielä ovat perinteiset piirakat ja hillot tekemättä, mutta oikeastaan hyvä näin, nämä uudet tuttavuudet ovat koituneet pelkästään positiivisiksi kokemuksiksi.

Eilen kokeilin sweetchili-omena-raparperi-pekonicomboa, paistosta, joka osoittautui oivalliseksi lisukkeeksi esimerkiksi grilliruoalle. Me söimme tätä erilaisten grillattujen broileripalasten kera, Boolit.fi -sivusto (Huom! K-18 eli tähän tarvitaan täysi-ikäistä kokkiseuraa…), josta ohjeen nappasin suositteli kokeilemaan possun- tai naudanlihapihvien kumppanina. Rinnalle valmistettu jogurttikastike, uusi resepti tämäkin, muodosti combon kanssa oivan makujen balanssin. Lisäksi ehdotan vielä kesäisen raikasta melonisalaattia ja ateria alkaa olla siinä. Suosittelen koko settiä!

Sweetchili-omena-raparperi-pekonicombo

6 annosta

IMG_7182IMG_71765-6 omenaa
2 raparperinvartta
3-6 kevät(puna)sipulia koosta riippuen
140 g pekonia
1,5 dl valmista sweet chili -kastiketta
1 rkl soijaa
1 sitruunan mehu (noin 0,5 dl)
0,25 tl suolaa
mustapippuria

Pinnalle:
tuoretta persiljaa / kevätsipulin vartta

Pese omenat, poista niistä siemenkodat ja leikkaa lohkoiksi. Kuori ja siivuta raparperit. Pese ja halkaise nippusipulit jättäen varret pois.
Laita raa’at pekoniviipaleet uunivuoan pohjalle. Levitä raparperit, omenat ja sipulit niiden päälle.
Valmista kastike. Yhdistä sweet chili -kastike, soija ja sitruunamehu. Kaada kastike vuokaan tasaisesti. Lisää päälle hieman suolaa ja mustapippuria.
Paista 225-asteisessa uunissa noin 30 min. Nostele paistamisen aikana varovasti paistolientä omenoiden ja raparperien päälle, jotta ne eivät kuivahda. Pyri kuitenkin olemaan musertamatta niitä, jotta paistos säilyisi pureskeltavampana.
Ripottele valmiin paistoksen päälle tuoretta persiljaa ja/tai kevätsipulin vartta.

Jogurttikastike (esim. grilliruoalle tai salaateille)

4 annosta

IMG_71952 dl maustamatonta jogurttia (kaikki käyvät, mutta rasvattoman kanssa – jota itse en tähän suosittele – kannattaa kastikkeeseen lisätä tilkka öljyä täyteläisyyttä antamaan
2 rkl silputtua tilliä tai basilikaa
2 rkl silputtua ruohosipulia
1 tl ranskalaista sinappia
1 rkl sitruunamehua
0,5 tl suolaa
tilkka hunajaa tai ripaus sokeria
mustapippuria myllystä
(puolikas valkosipulinkynsi)

Sekoita yrtit, sinappi ja mausteet jogurttiin.
Anna tekeytyä jonkin aikaa jääkaapissa.

Raikas melonisalaatti

4 annosta

IMG_7189neljäsosa vesimelonia
0,5 hunajamelonia
0,5 kurkkua
tuoretta punaista chiliä oman maun mukaan, ehkä noin neljännes
0,25 dl sitruunamehua
1 tl hunajaa
0,25 dl öljyä
0,25 tl hiutalesuolaa
1,5 rkl silputtua minttua tai korianteria

Pilko vesimeloni ja irrota hedelmäliha kuoresta, kuutioi. Halkaise hunajameloni, poista siemenet sekä kuori ja kuutioi.
Pese ja halkaise kurkku, poista halutessasi siemenet ja viipaloi.
Poista chilistä siemenet ja silppua.
Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna salaatin maustua viileässä.
Silppua lopuksi pinnalle yrttejä makusi mukaan.

One thought on “Raparperipuuhia osa 3: combo makeaa chiliä, omenaa, raparperia ja pekonia

Jätä kommentti