Tuleva pikkurouva kokkaa huijarilleen

hqdefaultKun on kuukausikaupalla odottanut oman kullannuppunsa tunteella järjestämää rentouttavaa kahdenkeskistä hempeilyviikonloppua, kuuluu tietenkin asiaan hemmotella hemmottelijaansa illallisella etukäteen. Kun sitten seuraavana aamuna saa tietää, että kyseinen ”hemmottelija” onkin elänyt nuo samaiset kuukaudet valheen vankina, voisi kuvitella että nyt sinisilmäiseksi itsensä tuntevan tulevan pikkurouvan tekisi mieli heittää edellisen illan reseptiikka tuleen ja unohtaa illallinen ikiajoiksi. Mutta ei: urheasti eteeni uhrautunut valheen vanki on ateriansa ansainnut – edelleen. Polttarit olivat ikimuistoiset ja yllätys täydellinen, erityiskiitos ihanimmista ihanimmille kaasoilleni! Ja mikä parasta, hemmotteluviikonloppu on vielä edessä päin… Ehkä.

No niin, mitäpä siis tarjoilin? Perinteitä perinteisellä tavalla, perinteitä hienoisella etnisellä vivahteella sekä kuuminta kausiruokaa – miltei sulassa sovussa. Ensin lautasillemme astelivat lihapullat tomaattikastikkeessa rinnallaan parsasalaatti. Myönnetään, yhdistelmänä saattaa kuulostaa erikoiselta, mutta toimi kuitenkin ihan hyvin. Tätä erikoisehkoa sillisalaattia seurasivat perinteistäkin perinteisemmät lusikkaleivät, jotka osoittautuivat vallan mainioiksi – paremmiksi kuin uskalsin odottaa.

Todettakoon siis, että yksilöinä aterian komponenteista uskaltaisin suosittaa jokaista, mutta vielä paremman lopputuloksen aikaansaamiseksi kannattaa lihapullien kanssa turhia kiertelemättä keittää spagettia ja nauttia näin syntyvästä Kaunotar ja Kulkuri -ateriasta – omalta tai yhteiseltä lautaselta. Parsasalaattia kannattaa kokeilla vaikkapa broilerinfileiden tai grillatun kera, miksei myös osana juhlien noutopöytäruokailua.

Lihapulla- ja lusikkaleipäreseptit ovat muuten peräisin uudesta keittokirjatuttavuudestani, Verna Kaunisto-Feodorowin teoksesta Reseptien aarteet : sukupolvelta toiselle, jonka tulen lähitulevaisuudessa esittelemään varmasti tarkemmin, sen verran mainioiksi nämä ensimmäiset kokeilut ovat osoittautuneet. Kiitos parsasalaatin reseptiikasta – tässä tosin hieman muunneltuna – sen sijaan kuuluu Marja-Liisalle Pilkkumi -blogiin.

Parsasalaatti

4 annosta

IMG_23541 nippu vihreää parsaa
suolaa
sitruunamehua
1 ruukku roomansalaattia
puolikas kurkku
1 mandariini
1 dl (pakaste)herneitä
puolikas pkt halloumi-juustoa
2 kananmunaa
1 avokado

Keitä kananmunat kypsiksi ja jäähdytä ne.
Huuhtele parsat ja katkaise kova tyviosa pois. Kuori parsat perunankuorimaveitsellä nuppujen alapuolelta, jos kuori on kovin paksu. Kuumenna vesi kiehuvaksi laakeassa kasarissa tai kattilassa, lisää ripaus suolaa ja tilkka sitruunamehua.
Laita parsat kiehuvaan veteen ja keitä 4-5 min. kunnes ne ovat kypsiä, mutta vielä napakoita. Nosta ne valumaan siivilään ja anna jäähtyä.
Huuhtele roomansalaatti ja kurkku. Halkaise kurkunpala pitkittäin puoliksi ja vielä puolikkaat puoliksi. Leikkaa kurkku viipaleiksi.
Kuori ja paloittele mandariini viipaleiksi.
Halkaise avokado, poista siemen, kuori ja viipaloi. Purista viipaleille hiukan sitruunamehua, ettei avokado tummu.
Leikkaa parsat paloiksi, jätä nuput kokonaisiksi salaatin koristelua varten.
Kuori ja viipaloi kananmunat.
Viipaloi halloumi ja paista se nopeasti kuumalla pannulla niin, että se saa hiukan väriä.
Levitä salaatinlehdet vadin pohjalle. Laita päälle kerroksittain kurkkua, mandariinia, avokadoa, herneitä, parsanpaloja ja halloumiviipaleita.
Jätä päällimmäiseksi kananmunaviipaleet ja parsannuput.

Lihapullat tomaattikastikkeessa

4 annosta

Ehkäpä romanttiseen elokuva-tyyliin?
Ehkäpä romanttiseen elokuva-tyyliin?

400 g jauhelihaa
1 iso sipuli
öljyä
0,5-1 dl korppujauhoja tai kaurahiutaleita
1 dl kermaa tai vettä
1 kananmuna
1 tl suolaa
2 rkl soijakastiketta

Tomaattikastike:
2 rkl öljyä
1 sipuli
1 murskattu valkosipulinkynsi
1 l tomaattimehua
1 prk tomaattipyreetä
1 rkl sokeria
pieni nippu persiljaa / basilikaa / timjamia
1 tl oreganoa
1 tl suolaa
1 laakerinlehti

Aloita valmistus tomaattikastikkeesta. Kuori ja silppua sipuli. Kuullota sipulisilppua öljyssä joitakin minuutteja. Lisää muut ainekset ja anna kiehua miedolla lämmöllä puolisen tuntia. Valmista tällä välin lihapullataikina.

Kuori sipuli ja raasta se karkeaksi raastinraudan karkeimmalla terällä. Kuullota silppua öljyssä joitakin minuutteja.
Laita korppujauhot tai kaurahiutaleet kermaan / veteen turpoamaan hetkeksi. Lisää kananmuna ja muut aineet, vaivaa taikinaksi.
Pyörittele pieniä lihapullia kostutetuin käsin ja paista pellillä uunissa 220 asteessa 10-15 min. kunnes pullat saavat kauniin värin.
Upota pullat tomaattikastikkeeseen ja anna ruoan kiehua vielä noin 10 min. Lihapullat jatkavat näin kypsymistä tomaattikastikkeessa.
Tarjoa esimerkiksi spagetin kera.

Lusikkaleivät

16 kpl

Nämä yksilöt kätkevät sisälleen mustikka- tai omenasydämen.
Nämä yksilöt kätkevät sisälleen mustikka- tai omenasydämen.

200 g voita
1,5 dl sokeria
2 rkl konjakkia
1 tl vaniljasokeria
4 dl vehnäjauhoja

Täyte:
marmeladia maun mukaan

Sulata rasva kattilassa ja anna kiehahtaa. Kun voi ei enää vaahtoa, ota kattila lämmöltä ja lisää sokeri. Anna jäähtyä. Lisää konjakki, vaniljasokeri ja jauhot.
Nosta teelusikkaa (tai hieman isompaa) muottina käyttäen kokkareita uunipellille ja paista niitä 180 asteessa noin 10-12 min. Anna jäähtyä.
Aseta kaksi lusikkaleipää vastakkain siten, että lisäät väliin marmeladia. Kierittele pikkuleivät sitten sokerissa.

One thought on “Tuleva pikkurouva kokkaa huijarilleen

Jätä kommentti