Avainsanat

, , , ,

Mitä koti- ja ravintolaruokailuun tulee, meillä on hyvä systeemi. Minä käytän leijonanosan Pikku-Kokin minulle suvaitsemasta vapaa-ajasta keittiöpuuhiin, Aleksi tarjoilee minulle vastineeksi ihastuttavia ravintolailtoja. Siis kaikki hyötyvät, kaikki nauttivat. Aleksin ei tarvitse natustella töissä valmisruokia, minä saan toteuttaa rakasta harrastustani ruoanlaittoa.

img_9461Se siitä diilistä, mennäänpä asiaan. Tällä kertaa esittelen kaksi reseptiä. Toisen jonka luokittelen niin sanottuun Ruokaa rippeistä -kategoriaani, toisen jossa arkinen jauhelihakastike saa uudenlaista aasialaista twistiä. Suosittelen molempia maukkaita tekeleitäni; juurespihveihin uppoavat mukavasti erinäiset kasvisten loput tai vaikkapa lihapatojen mausteena käytetyt juurekset, jotka muuten päätyisivät kompostiin, jauheliha taas saa seuraavalla tavalla maustettuna aivan uudenlaista ilmettä.

Juurespihvit kehittelin Pirkan ohjeistukseen nojaten, jauhelihareseptiikasta taas kiitän Tamarind Heaven -blogia. Niin, onhan tällä jauheliharuoalla ihan oikea nimikin, Keema, jolla tarkoitetaan, mitäpäs muutakaan kuin jauhelihaa. Jauhelihan ohella Keema koostuu joko herneistä tai perunasta ynnä suuresta määrästä mausteita. Sen alkulähde sijoittuu Etelä-Aasiaan: Intiaan, Pakistaniin, Bangladeshiin ja Nepaliin. Keemaa tavataankin useimmiten nauttia intialaisten leipien kera, mutta istui se mainiosti näiden juurespihvienkin rinnalle. Tämä ruokalaji onkin hyvä pitää mielessä, mikäli edellä mainitut maat tuottavat ongelmia mitä Matkailu avartaa -haasteeseeni tulee…

Juurespihvit

4 annosta

img_9412500 g kypsiä juureksia (minulla oli palsternakkaa, porkkanaa ja sipulia)
1,5 dl kaurahiutaleita
0,5 dl perunajauhoja
100 g sipulia
2 kananmunaa
1 tl yrttisekoitusta, esim. Provencen mix
0,25 tl suolaa
mustapippuria
voita paistamiseen

Soseuta juurekset.
Sekoita juuressose, kaurahiutaleet ja perunajauhot. Anna turvota noin 5 min. välillä sekoittaen.
Kuori ja kuutioi sipuli ja lisää kuutiot taikinaan. Sekoita joukkoon kananmunat ja mausteet.
Paista taikinasta ohukaispannulla pihvejä miedolla lämmöllä.

Keema matar

4 annosta

img_94422 sipulia
parin sentin pala tuoretta inkivääriä
3 valkosipulinkynttä
1 rkl öljyä
kardemummaa
kanelia
1-1,5 tl suolaa
1 tl korianterijauhetta
1 tl juustokuminaa
0,5 tl chilijauhetta
0,5 tl kurkumaa
400-500 g jauhelihaa
2 tomaattia
2 rkl paksuhkoa jogurttia, esim. turkkilaista tai kreikkalaista
2 dl (pakaste)herneitä (tuoreet esikeitettyinä)
(tuoretta korianteria)

(Lisäksi:
intialaista leipää)

Kuori ja hienonna sipulit. Kuori myös inkivääri sekä valkosipulinkynnet ja valmista niistä tahnaa esimerkiksi morttelissa tai raastaen.
Kuumenna öljy paistinpannulla ja lisää siihen kardemummaa ja kanelia. Kun ne alkavat tuoksua, lisää sipuli. Anna sipulien ruskistua melko mukavasti ja lisää valkosipuli-inkivääritahna. Jatka paistamista muutaman minuutin ajan.
Lisää suola, korianterijauhe, juustokumina, chilijauhe ja kurkuma ja pyöräytä mausteet sipulien kanssa hyvin sekaisin. Lisää jauheliha ja anna lihan ruskistua kovahkolla lämmöllä. Riko lihaa samalla lastalla pienemmiksi nokareiksi.
Lisää tomaatit ja paistele edelleen melko kovalla lämmöllä noin 5 min. tai kunnes tomaatit alkavat hajota. Pienennä lämpöä, lisää jogurtti ja hauduttele kannen alla noin 10-15 min. Sekoita muutaman kerran.
Sekoita joukkoon herneet ja paistele ilman kantta vielä viitisen minuuttia. Nesteen tulisi haihtua pannulta lähes kokonaan. Tarkista maku ja koristele halutessasi tuoreella korianterilla.

Mainokset