Avainsanat

, , , ,

img_9114Sieltä se taas saapuu, Halloween kurpitsoineen ja keppostelijoineen. Kurpitsat ja kummitukset ovat toki kuuluneet meidänkin perinteisiimme, kun loka-marraskuussa olemme tavanneet viettää pienimuotoista kurpitsajuhlaa, lähinnä teema-aterian merkeissä. (Aikaansaannoksiamme voit muuten kurkistaa täältä.) Keppostelijat sen sijaan olivat minulle vielä ennen viime vuotta ihan tuntematon juttu ja ihmetys olikin aika suuri, kun tuollaisia ovellemme ilmestyi. Vahingoilta säästyimme, kiitos sokeriaddiktioni. Tänä vuonna täytynee kuitenkin aseistautua astetta vahvemmin, etteivät pääse keppostelemaan, mikäli villitys on tarttunut laajempaankin joukkoon pikkuihmisiä. Suhteellisen nuoria nuo nimittäin onneksi olivat; mitään pelottelevia klovneja en toivoisi ovellamme nähtävän.

img_9116Mutta se toistaiseksi tuosta juhlasta, tulipa vain mieleen, että tämäkin nyt esiteltävä kurpitsaruoka voisi olla yksi vaihtoehto kyseiseen juhlapöytään. Mutta asiaan; nämä lihapullatäytteiset myskikurpitsat, idea josta kiitän Vaimomatskuu-blogin Juuliaa, eivät valmistuneet ihan ongelmitta. Ainakaan meidän uunimme ei alkuperäisohjeen mukaisessa kypsennysajassa saanut aikaiseksi oikeastaan alkua kummempaa ja nyt reseptin toteuttaneena muuttelisin sitä hiukan muutenkin. Paistoajat alla olevassa ohjeessa ovat nyt siis tarkistettuja oman kokemukseni mukaan. Tärkeintä kuitenkin, että ajatus lihapullasta myskikurpitsan siemenkolosessa on mielestäni hauska. Kurpitsaa oli kuitenkin lihapullan kokoon nähden mielestäni liikaa ja olisin kaivannut annokseen hieman monipuolisempaa lisäkettä. Osan kurpitsasta olisi siis voinut katkaista toiseen käyttöön ja valmistaa samalla uunipellillä vaikkapa monipuolisempia uunijuureksia.

Joka tapauksessa mielenkiintoinen kokeilu, bloggaamisen ja kokkaamisen arvoinen!

Lihapullatäytteiset myskikurpitsat

2 annosta

img_91181 myskikurpitsa
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
timjamia
juustoraastetta

Lihapullat:
reilu 200 g jauhelihaa
puolikas sipuli
oliiviöljyä kuullottamiseen
1,5 rkl hienonnettua tuoretta basilikaa
0,5 rkl yrttiseosta (esim. provencale)
1 kananmuna
0,5 tl suolaa
0,5 rkl Dijon-sinappia

Halkaise myskikurpitsa kahtia ja poista siemenet. Aseta kurpitsan puolikkaat uunipellille leivinpaperin päälle halkaisupinta ylöspäin ja sivele päälle hiukan oliiviöljyä. Ripottele pinnalle suolaa, mustapippuria ja timjamia.
Paista kurpitsoita ensin sellaisinaan 200-asteisessa uunissa noin 30 min.
Kun kurpitsat ovat uunissa, valmista lihapullat.
Kuori ja hienonna sipuli ja kuullota öljyssä hetken aikaa. Sekoita kulhossa jauhelihan joukkoon sipulit, hienonnettu basilika, yrttiseos, kananmuna, suola ja sinappi.
Muotoile massasta kaksi isoa lihapullaa.
Kun kurpitsat alkavat hieman pehmetä, haarukka uppoaa niihin, ota ne uunista ja upota lihapullat niiden siemenkolosiin. Paista kunnes kurpitsa on jo miltei täysin kypsää, ehkä noin 20 min.
Ota kurpitsat vielä kerran uunista ulos, ripottele pinnalle juustoraaste ja ruskista vielä hetki.

Advertisements