Avainsanat

, , , , ,

Harras aikomuksemme keittää jouluisista kinkun rippeistä hernekeittoa siirtyi niin monta kertaa eteenpäin, että lopulta hautasimme sen kokonaan. Itse tehty hernekeitto vaan jotenkin kuuluu talveen, sinne laskiaispullan rinnalle. Näinpä päätin rakennella kinkustamme jotakin sesonkiin sopivampaa.

IMG_6414Ensimmäinen erä päätyi kasvis-kinkkukeittoon, joka sai makunsa pitkälti Valion Kippari-ruokakermasta ja jossa kuitenkin kasvikset maistuivat aidoilta itseltään. Helppo ja mukavan makuinen ohje, sellainen kesäkeittomainen, jossa maistuu myös nokare nostalgiaa, olihan edesmennyt mummini se ainoa, jonka muistan kyseistä Kippari-juustoa popsineen. Ja parasta oli, että kaupasta löytyi jo varhaisperunoita, vaikkakin marokkolaisia, jotka olivat kuin piste iin päälle tähän keittoon.

Suositeltava puolen tunnin arkiruoka, joka ei suinkaan vaadi joulukinkkua osakseen, vaikka se toki tavallista saunapalvea parempaa onkin. Kumppaniksi ruisleipää ja oiva ateria on siinä!

P.S. Tässä postauksessa esiintyvä keittolautanen on osa edellä mainitulta mummiltani vastikään perittyä vanhaa Arabian astiastoa, joka näin pääsi juuri oikealla hetkellä käyttöön.

Kipparin kasvis-kinkkukeitto

4 annosta

IMG_6410250 g varhaisperunoita
150 g porkkanaa
300 g parsa- / kukkakaalia
1 l vettä
0,5 tl suolaa
200 g kinkkua
2 kevätsipulia varsineen
2 dl herneitä
2,5 dl Valio Kippari maustettua ruokakermaa

Pese perunat kuorettomiksi ja paloittele ne. Kuori ja viipaloi porkkanat. Paloittele kaali kukinnoiksi. Keitä kasviksia noin 8 min. suolalla maustetussa vedessä.
Paloittele kinkku ja viipaloi sipulit. Lisää ne sekä herneet keittoon.
Anna keiton kiehua vielä hetki niin, että kasvikset ovat rapean kypsiä. Lisää lopuksi ruokakerma. Kuumenna mutta älä enää keitä.

Mainokset