Viiden tähden kurpitsajuhla

WP_20151108_004Windows Phone_20151106_004Vaikka Halloween ei koskaan ole lukeutunut niihin minulle tärkeimpiin juhliin, olemme jo vuosia tavanneet viettää sitä omalla tyylillämme. Lähinnä tämä on tarkoittanut teema-ateriaa sopivin rekvisiitoin ja illan päättävää elokuvaa, teemasta tietenkään tinkimättä.

Toisin kuin edellisinä vuosina, jolloin olemme panostaneet lähinnä ruokien karmivaan ulkonäköön, halusimme tänä vuonna tehdä ensisijaisesti maukasta ruokaa. Aiemmat Halloween-muonamme kun ovat olleet loppujen lopuksi kuitenkin usein mauiltaan sangen keskinkertaisia. Toisaalta ruoalla leikkiminen on hauskaakin hauskempaa, eikä silloin ole tarkoituskaan pyrkiä gurmeeluokan suoritukseen, mutta nyt kun tänä syksynä yhteinen ruoanlaittoaikamme on jäänyt miltei olemattomiin, päätimme tehdä tästä kurpitsajuhlasta myös makujen juhlaa. Ja mikä parasta, siinä me todella onnistuimme.

Ateriamme ensimmäinen osanen, kurpitsakeitto, oli simppeli mutta maukas. Vuohenjuustolla ja tomaatilla täytetyt pihvit sekä minttukuskus jopa yllättivät meidät herkullisuudellaan – täytyy myöntää että Asia on pihvi : äijäruokaa -kirja, josta reseptin löysin, ehkä hieman vaikutti ennakkokäsitykseeni – ja jälkiruokakin maistui mitä parhaiten, jopa niin hyvin että annokset jäivät tällä kertaa kuvaamatta. Suosittelen kokeilemaan kaikkia.

Mitä niin näiden pihvien kuin pihvien paistoon ylipäätään tulee, kokeilimme ensimmäistä kertaa ravintola Hella & Huoneesta mieleenpainettua vinkkiä paistaa pihvi valkosipulivoissa. Toimii! Hella & Huoneesta saimme elämämme parhaan ravintolapihvin, nyt kotona paistetun sellaisen. Siis ei muuta kuin voita ja valkosipulia sekoittelemaan, kun ensi kerran paistopuuhiin ryhtyy… Tai miksei kokeilla esimerkiksi tilanteeseen sopivia yrttejä valkosipulin tilalla, makuelämys syntyy varmasti näinkin.

Maiskis; olipas taas ihastuttavaa valmistaa ja nauttia yhdessä ateria pitkän kaavan mukaan   ❤

Kurpitsakeitto

4 annosta

IMG_5539500 g kurpitsan hedelmälihaa (ohjeessa puhuttiin oranssista halloweenkurpitsasta, mutta myskikurpitsa toimi hyvin myös)
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 rkl voita
1 dl valkoviiniä
6 dl kasvislientä
100 g maustamatonta tuorejuustoa
suolaa ja valkopippuria maun mukaan
yrttejä

Poista kurpitsasta siemenet ja kuori, kuori ja paloittele sipuli ja valkosipuli. Kuullota kurpitsa, sipuli ja valkosipuli kattilassa rasvassa.
Lisää viini ja keitä kannen alla 5 min.
Lisää vesi ja liemikuutio. Keitä hiljalleen 15 min.
Soseuta keitto sauvasekoittimella.
Sulata joukkoon tuorejuusto ja viimeistele maku suolalla ja valkopippurilla. Koristele keitto halutessasi tuoreilla yrteillä, esim. timjamilla.
Tarjoa tuoreen leivän kanssa.

Täytetyt pihvit

2 annosta

IMG_55572 härän- / naudanfileetä à 200-300 g
1 rkl oliiviöljyä
suolaa ja pippuria

Paistamiseen:
valkosipulivoita

Täyte:
1 valkosipulinkynsi
100 g vuohenjuustoa
100 g kirsikkatomaatteja
2 rkl persiljaa
1 rkl oliiviöljyä
0,5 tl pippuria
0,5 tl suolaa

Mausta fileet suolalla ja pippurilla sekä hiero oliiviöljyllä. Anna marinoitua muutama tunti.
Tee täyte. Kuori ja murskaa valkosipuli, pilko vuohenjuusto ja kirsikkatomaatit sekä hienonna persilja. Sekoita sitten kaikki täytteen ainekset kulhossa.
Leikkaa fileisiin lovi, joka ei mene läpi, vaan muodostaa siihen taskun. Täytä taskut vuohenjuustotäytteellä.
Mikäli haluat pihvien paistoasteeksi mediumin, paista niitä kummaltakin puolelta noin 3 min. Jos niiden koossapitäminen vaikuttaa hankalalta, voit ennen paistamista tukea niitä coctailtikuin.

Minttukuskus

2-3 annosta

100 g kuskusta
1 rkl oliiviöljyä
pieni nippu persiljaa
pieni nippu minttua
1 sitruunan mehu ja kuoriraaste
1 salottisipuli
1 iso tomaatti

Hienonna yrtit, pese ja raasta sitruunasta kuori sekä purista siitä mehu. Kuori ja pilko sipuli, pilko myös tomaatti. Kuullota sipulia ja tomaattia hetken aikaa.
Pane kuskus ja oliiviöljy kattilaan. Kaada niiden päälle kiehuvaa vettä niin paljon, että ne juuri ja juuri peittyvät. Peitä tuorekelmulla tai kannella ja anna imeytyä 2 min, möyhennä sitten haarukalla. Lisää loput ainekset ja maun mukaan suolaa ja pippuria. Tarvittaessa voit hiukan lämmittää kuskusia liedellä.

Rommi-rusinajuustokakut

12 kpl

2,5 dl rusinoita
2,5 dl vaniljamaustettua / tavallista tummaa rommia
250 g maustamatonta tuorejuustoa
250 g ricottajuustoa
2 kananmunaa
1 rkl ruskeaa sokeria (esim. muscovado)
0,7 dl sokeria

Murupohja:
150 g keksejä (esim. suklaadigestive- / grahamkeksejä)
75 g voita

Rommikastike:
100 g voita
1,2 dl sokeria
1,6 dl kuohukermaa

Pane rusinat edellisenä iltana likoamaan rommiin ja anna liota suljetussa astiassa yön yli.
Hienonna keksit ja sulata voi. Yhdistä murut ja voisula.
Voitele muffinssivuoat. Pane lusikallinen muruseosta jokaiseen vuokaan ja painele seos tiiviisti vuokien pohjalle.
Sekoita tuorejuusto ja ricotta. Lisää kananmunat, sokerit, puolet rommissa lionneista rusinoista sekä 2 rkl liotusrommia ja sekoita ainekset tasaiseksi. Mikäli käytät tavallista tummaa rommia, voit sekoittaa täytteeseen hieman kanelia.
Jaa seos vuokiin niin, että ne ovat melkein täynnä.
Paista juustokakkuja 170-asteisessa uunissa 15-25 min. kunnes ne ovat jähmettyneet mutta tutisevat vielä keskeltä hiukan. Anna kakkujen jäähtyä ja siirrä ne sitten jääkaappiin odottamaan tarjoilua.
Kuumenna kastiketta varten voita ja sokeria kattilassa, kunnes sokeri on sulanut. Lisää kerma ja keitä hiljalleen muutama minuutti. Nosta kattila levyltä ja sekoita joukkoon loppu rommi ja rusinat. Jätä jäähtymään.
Tarjoile juustokakut kylminä rommikastikkeen kera.

Mainokset

2 thoughts on “Viiden tähden kurpitsajuhla

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s