Avainsanat

, , , , ,

Vapaapäivä keskellä viikkoa ja kalenteri käytännössä tämän päivän osalta tyhjillään; siis oiva mahdollisuus hieman pidemmän kaavan mukaisen arki-illallisen valmistamiseen.

Ehkäpä alitajuntaisesta auringonkaipuusta tai d-vitamiinin puuttesta johtuen – tai ihan vaan sattumalta – kolmen ruokalajin illalliseni, jonka Aleksille tarjoilin, näytti kovin keltaiselta.

Eilisen Koko Suomi leipoo -finaalin innoittamana sain ajatuksen valmistaa alkupalaksi suolaisen petit four suupalan. Korjatkaa toki minua, mikäli tarve vaatii, enhän oikeastaan tiedä, voidaanko suolaisia ruokalajeja edes kutsua termillä petit four… Joka tapauksessa alkupalalautasillemme eksyivät täytetyt kananmunat curry-tuorejuustotahnalla. Hyviä, tosin ehkä mieluummin kahden suupalan annoksia.

Täytetyt kananmunat curry-tuorejuustotahnalla

Vinkki: Mikäli seinälautaset eivät miellytä seinillä, niistä on lupa myös syödä.

Vinkki: Mikäli seinälautaset eivät miellytä seinillä, niistä on lupa myös syödä.

2 annosta

1 kovaksi keitetty kananmuna
2 tl ranskankermaa
2 tl yrttituorejuustoa
currya
kapriksia

Lisäksi:
tilliä

Kuori ja halkaise kananmuna. Erottele keltuainen puolikkaista.
Sekoita keltuainen, ranskankerma ja tuorejuusto. Mausta currylla ja kapriksilla.
Lusikoi täyte kananmunan puolikkaisiin ja koristele tillillä.

Pääruokakeitto sai oivan seuralaisen porkkanafocacciasta. Keitosta todettakoon, että annos olisi kernaasti saanut sisältää enemmän broileria ja vähemmän riisiä. Näillä eväillä kannattaa kuitenkin kokeilla.

Broileri-riisikeitto

IMG_19426 annosta

2 dl riisiä (suosituksemme 1 dl)
300 g hunajamarinoituja broilerinsuikaleita (suosituksemme 600 g)
öljyä
1 sipuli
1,5 l vettä
3 kanaliemikuutiota
450 g pakastekeittojuureksia (voit toki suosia tuoreitakin)
200 g pakastemaissia
0,5 dl sitruuna- tai limemehua
1 tl kuivattua korianteria
1 tl kuivattua timjamia
ripaus chilijauhetta

Tarjoiluun:
ranskankermaa

Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Paista broilerinsuikaleet öljyssä pannulla.
Kuori ja paloittele sipuli.
Kiehauta vesi kattilassa, lisää liemikuutiot, sipuli, keittojuurekset ja maissi. Anna kiehua noin 10 min. Soseuta sauvasekoittimella.
Lisää keittoon kypsä riisi, broilerinsuikaleet, sitruunamehu ja mausteet. Anna kiehua noin 5 min.
Tarjoile ranskankerman kera.

Porkkanafocaccia

IMG_1940noin 6 palaa

125 g porkkanoita
1,75 dl vettä
12,5 g tuorehiivaa / 5,5 g kuivahiivaa
0,5 tl suolaa
0,5 tl sokeria
noin 4 dl hiivaleipävehnäjauhoja
2 rkl oliiviöljyä

Pinnalle:
0,5 rkl oliiviöljyä
ripaus hiutalesuolaa

Pese, kuori ja paloittele porkkanat. Keitä suolalla maustetussa vähässä vedessä kypsiksi. Valuta vesi ja soseuta porkkanat.
Murenna hiiva kädenlämpöiseen veteen. (Mikäli käytät kuivahiivaa huomioi sen toisenlainen käyttötapa. Sekoita kuivahiiva jauhoihin jne.) Lisää porkkanasose, mausteet, puolet öljystä ja alusta joukkoon jauhot. Anna taikinan kohota noin 45 min.
Sivele loppu öljy uunivuokaan. Valuta pehmeä taikina vuokaan. Pirskota öljyä ja ripottele hiutalesuolaa pinnalle. Painele pintaan koloja, jotta maut imeytyvät leivän sisään. Anna kohota 15 min.
Paista 200-asteisessa uunissa noin 25 min.

Jälkiruoka rakentui aiemmin valmistamani omena-inkiväärihillokkeen ympärille. Halusin tehdä joulunmakuisen rahkan ja tällä tavalla maustettuna siitä syntyikin melko raikas, kevyt arkijälkiruoka. Omena-inkiväärihilloke täydensi rahkaa mainiosti ja miellytti myös Aleksin hillohermoja olemalla sopivan, siis maltillisen, makeaa. Itse olen tunnetusti sokerihiiri sekä hillojen ylin ystävä, joten omaan mielipiteeseeni en aina uskalla täysin näissä asioissa luottaa…

Joulunmakuinen rahka

IMG_19252 annosta

125 g maitorahkaa
2 rkl turkkilaista jogurttia
1 tl sokeria
0,2 tl piparkakkumaustetta
vaniljasokeria
kardemummaa

Lisäksi:
omena-inkiväärihilloketta
persimonviipaleita

Sekoita ainekset keskenään. Mausta sopivalla määrällä vaniljasokeria ja kardemummaa.
Kokoa annokset kulhoihin: pohjalle omena-inkiväärihilloketta, keskelle rahkaa ja kruunuksi muutama persimonviipale.

Omena-inkiväärihilloke

IMG_19473,5 dl valmista hilloketta

500 g omenoita
2 rkl limemehua
2,3 dl intiaani- / ruokosokeria
20 g inkivääriä
1 kanelitanko

Kuori omenat. Poista siemenkodat. Pilko ja nosta kattilaan. Halutessasi voit jättää omenat myös kuorimatta.
Mittaa omenanpalojen joukkoon limemehu, sokeri, kuorittu ja paloiteltu inkivääri sekä kanelitanko.
Keitä 15 min. Lado hilloke kuumana puhtaaseen lasipurkkiin. Sulje kannella ja jäähdytä.

Mainokset